Můžete použít kokosový olej na akné?

Kromě toho, že je tajnou přísadou v lahodných curry pokrmech, má kokosový olej spoustu kreativního využití. S vysokou koncentrací mastných kyselin vytváří fantastický zvlhčovač, ať už samostatně nebo jako složku v kosmetických výrobcích. Ačkoli uvádění ropy na obličej, který je náchylný k akné, se může zdát nepředstavitelný, studie ukázaly, že všestranný olej má protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci při léčbě akné.

Výhody kokosového oleje

Propionibacterium acnes, známý jako P. acnes, jsou otravné bakterie, které mohou způsobit zánět akné. Kyselina laurová, mastná kyselina obsažená v kokosovém oleji, má dobře zdokumentované antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, které bojují proti P. acnes. Kyselina kapronová je další klíčová kyselina obsažená v kokosovém oleji, jedna studie publikovaná v časopise Journal of Dermatological Science naznačuje, že také bojuje proti P. acnes. Vedle redukce akné, hydratační vlastnosti kokosového oleje zvyšují pružnost pokožky a dávají pleti vášnivý vzhled. Mějte na paměti, že ačkoli kokosový olej má zřejmé přínosy pro léčbu akné, nemůže vyléčit akné samotnou – použije ji jako součást režimu péče o pleť, kombinuje je s pravidelným čištěním nebo pro přísnější případy léky předepsané Dermatolog.